Originaltillbehör och reservdelar till dina Elitfönster

Solskyddsguide

Hur väljer jag solskydd?

Ljuset är äntligen tillbaka och vi fröjdas åt hur våra hem åter badar i solsken. Med ljusare dagar och kvällar kommer dock behovet av att ibland begränsa hur mycket ljus våra fönster släpper in. På Elitfönster är vi övertygade om att fönster är en central del i ditt hems utformning. De solskydd som du väljer ska komplettera utan att stjäla fokus, vara funktionella men inte tråkiga - stilrena men aldrig intetsägande.

kvinna vid persienn

I Elitfönster Webbutik kan du välja bland de populäraste solskydden med premiumkvalitet. Alltid måttbeställt och skräddarsytt, direkt från Småland. Speciellt utvalt för Elitfönster.

För att du ska hitta solskydden som passar ditt hem bäst har vi här tagit fram en guide för solskyddssortimentet 2020. Vi förklarar vad som är skillnaden mellan plisségardin och persienn – och går igenom fördelar med olika modeller och plissévävar.


Persienner

Är du ute efter ett solskydd med stilren, enkel design och utan krav på full mörkläggning är persienn det klassiska valet som alltid fungerar. Persiennen håller ljus och värme ute till en grad som räcker för de flesta - men kommer inte helt mörklägga dina rum.

Persiennen är uppbyggd av tunna, långsmala lameller av aluminium som hängs liggande i linor på var sida. I överkant har persiennen en kassett där linorna är fästa och med vilken persiennen monteras mot fönstret. När persiennen är uppfälld samlas lamellerna diskret vid kassetten och lämnar fönstret fritt. När persiennen fälls ner vinklas lamellerna och bildar tillsammans en ridå. Ett reglage i form av en vridstång gör att du kan vinkla lamellerna näst till 180 grader och på så sätt välja hur mycket ljus du vill släppa igenom för stunden.

Modeller

Persienn - Vit

Persienn Standard

Persienn Standard är en klassisk persiennmodell med löshängande draglina. Denna används för att fälla upp och ner persiennens lameller. Standard-modellen har magneter som monteras i fönstrets nederkant för att persiennen ska hänga stadigt på plats.

Persienn Standard kan kombineras med styrskenor i var sida, som hjälper till att dämpa ljusgenomsläppet i den lilla springa som uppstår för att persiennen ska löpa fritt i fönstret. Styrskenorna bidrar även till att hålla persiennen stadigt på plats när fönstret är öppet.

Montage:

Du kan montera Persienn Standard invändigt på fönster och fönsterdörrar från Elitfönster Original, Vision och Harmoni. Som regel rekommenderar vi att montera Persienn Standard på fönsterbågen men på fasta- och vridfönster går det även bra att montera på karmen.

Till Persienn Standard »
Persienn Plus standardvit

Persienn Plus

Persienn Plus är en uppdaterad persiennmodell, utan löshängande draglina. Modellen har istället fasta löplinor i varje sida samt ett handtag på nedersta lamellen, som används för att dra upp och ner persiennen. Linorna löper från kassetten och fästs i nederkant på fönstret. Den smarta designen gör att persiennen stannar på plats även när fönstret är öppet, oavsett om du dragit ner den hela vägen eller inte.

Montage:

Persienn Plus kan monteras invändigt på fönster och fönsterdörrar från Elitfönster Original, Vision och Harmoni. Vi rekommenderar att sätta Persienn Plus på fönsterbågen, men du kan välja att karmmontera den på fasta- och vridfönster.

Till Persienn Plus »
Solfjäder med kulörprov samtliga persienn lameller

Färg

Lamellerna finns i fyra standardfärger samt flertalet tillvalsfärger. Persiennens kassett, list och fästen är alltid vita. Vita lameller är alltid populärt och ett säkert kort – men många idag väljer även andra kulörer. Lyft fram kontraster med svart, eller våga dig på en stilren färgklick med blått, grönt eller rött.

I Elitfönster Webbutik beställer du enkelt hem gratis produktprover för att jämföra lamellfärgerna hemma, i lugn och ro. Du betalar endast för frakten.

Se alla persiennprover »
Se alla persienner »

Plisségardiner

Plisségardinen är ett mångsidigt, stilrent insyns- och solskydd som med sin veckade textilväv blir en uppskattad inredningsdetalj i många hem. Det stora utbudet av plisserade gardinvävar gör att du enkelt kombinerar den design och funktion som passar dig bäst. Beroende på vad du väljer kan plissén vara allt från helt mörkläggande - till att endast dämpa det starkaste solstrålarna och ge ett mjukt ljus i rummet.

När plissén är nerfälld vecklas väven ut och täcker fönstret, medan den i uppfällt läge viks ihop diskret - och lämnar fönstret fritt. Våra plisséer i Elitfönster Webbutik finns i flera modeller med olika konstruktion och kan kombineras med olika vävtyper. Alla våra plissévävar är gjorda i tåligt material som är lätt att rengöra.

Välj modell -> 2. Välj vävtyp och ljusgenomsläpp -> 3. Anpassa

Modeller

Plissé

Plissé

Plissé är vår standardmodell på plisségardiner. Den fungerar som ett klassiskt solskydd med en diskret kassett i överkant, magneter i nederkant och en löshängande draglina. Du använder draglinan för att fälla upp och ner gardinen. När den är fullt nerfälld fäster du den smidigt mot magneterna som håller plissén på plats även när du öppnar fönstret.

Du kan kombinera Plissé med styrskenor i var sida, som hjälper till att dämpa ljusgenomsläppet i den lilla springa som uppstår för att plisségardinen ska löpa fritt i fönstret. Styrskenorna bidrar även till att hålla persiennen stadigt på plats när fönstret är öppet.

Montage:

Plissé passar invändigt till fönster och fönsterdörrar från Elitfönster Original, Vision och Harmoni. I Elifönster Webbutik rekommenderar vi att du sätter din Plissé på fönsterbågen. Dock går det även att montera den på karmen på fasta fönster och vridfönster.

Plissé Topdown

Plissé TopDown

Plissé TopDown är en plissémodell med innovativ design, som du ställer steglöst i vilken höjd du vill på fönstret. Med 2-vägsjustering kan du dra plissén uppifrån och ner, nerifrån och upp eller ställa den fritt på mitten. Istället för en kassett i fönstrets överkant har TopDown en integrerad lösning i över- och underlist, med små handtag på båda. I var sida av fönstret sätts löplinor som kombineras med små fästen uppe och nere. Mot dessa kan du enkelt “klicka fast” plissén om du vill att den ska sitta tätt.

Montage:

Du kan använda Plissé TopDown på insidan av fönster och fönsterdörrar från Elitfönster Original, Vision och Harmoni. TopDown passar inte på fönster med invändig antik-/allmogeprofil. Det är rekommenderat att montera modellen på fönsterbågen.

Plissé Touch

Plissé Touch

Plissé Touch är den nyaste av plissémodellerna i Elitfönster Webbutik. Den har en kassett i överkant, saknar helt synliga linor - och du drar upp och ner gardinen med hjälp av ett handtag på underlisten. Touch har ingen löshängande draglina, utan plissén stannar steglöst där du ställer den.

Montage:

Den här modellen monteras invändigt på fönster och fönsterdörrar från Elitfönster Original och Vision, där den med fördel sätts på karmen. Den kan även väggmonteras på andra fönstermodeller. Plissé Touch gör sig extra bra i fönster med nisch.

Ljusgenomsläpp

Vi har delat in plissévävarna i Elitfönster Webbutik i fyra olika solskyddsklasser för att du ska kunna välja det ljusgenomsläpp som passar dig.

  • Ultra-transparent - Högt ljusgenomsläpp
  • Semi-transparent - Medelhögt ljusgenomsläpp
  • Light-transparent - Medel till lågt ljusgenomsläpp
  • Mörkläggande - Inget ljusgenomsläpp

Vävtyper

Standard

Solskyddsklass: Semi-transparent

Plisséväven Standard är en enkel, slät väv av 100% tålig polyester. Den dämpar ljuset på ett behagligt sätt och fungerar ypperligt som insynsskydd för dig som är ok med siluetter.

Linne

Solskyddsklass: Ultra-transparent

För ett solskydd med mer traditionellt utseende har vi väven Linne; en enkel väv med linne-struktur och högt ljusgenomsläpp, tillverkad i 100% Trevira CS. Välj Linne-väven om du vill ha insynsskydd och ett mjukt, dämpat ljus i rummet snarare än något mörkläggande.

Crush

Solskyddsklass: Semi-transparent

Väven Crush är den nyaste plisséväven i Elitfönster Webbutiks sortiment. Med en lätt struktur och mild pärlemorglans blir en plisségardin med Crush en stilren inredningsdetalj som ger ett behagligt ljusgenomsläpp.

Duo

Solskyddsklass: Light-transparent

För dig som vill ha ett solskydd som stänger ute mycket ljus, men inte har behovet av full mörkläggning har vi Duo-väven. Den har en innovativ konstruktion med dubbel väv i horisontella kanaler som gör den effektiv mot solljus och insyn, men också isolerande.

Duo har en exklusiv känsla med en diskret vävd struktur och finns i flera invändiga färger, med vit utsida.

Duo Ljustät

Solskyddsklass: Mörkläggande

Duo Ljustät är en uppgradering av den vanliga Duo-väven, med en ljustät folie på insidan av kanalerna. Väven blir därför fullt mörkläggande. Kombinera gärna Duo och Duo Ljustät i ditt hem för olika mörkläggningsbehov - med samma övergripande känsla.

Se alla Plisségardiner »